Le grand paysage d'Alexis Droeven (Jean-Jacques Andrien, 1981)
Urs al-jalil
Michel Khleifi , 1987
De patriarch van een Palestijns dorp vraagt aan de Israëlische gouverneur om de avondklok op te heffen voor het huwelijk van zijn zoon. Het verzoek wordt ingewilligd, op voorwaarde dat de man en zijn militairen als eregasten worden uitgenodigd.
Urs al-jalil
Language
Taal
Langue
Arabisch
Subtitles
Ondertitels
Sous-titres
Nederlands, Frans
Duration
Duur
Longueur
116 min
Aspect Ratio
Beeldverhouding
Format d'image
1.66

Michel Khleifi maakte zijn “fictiedebuut" met een politieke film diepgeworteld in het Israëlisch-Palestijns conflict van net voor de Intifada, waarmee hij tevens zijn naam internationaal vestigde. Buiten een politieke is het ook – en vooral – een humanistische film. Hoewel de cineast duidelijk partij kiest, hoedt hij zich voor een eenvoudig dualisme. Het conflict van de broedermoord wordt aangekaart via een omgekeerde metafoor: het bondgenootschap en het huwelijk. Teneinde zijn zoon een waardig huwelijksfeest te garanderen, vraagt een Moechtar – de patriarch van een dorp – aan de Israëlische gouverneur om voor die ene dag de avondklok op te heffen. Het verzoek wordt ingewilligd, op voorwaarde dat de man en zijn militairen als eregasten op het feest worden uitgenodigd. Rond deze situatie wordt een tweeledige spanning opgebouwd: enerzijds rond de mensen van het dorp, de familie en het koppel; anderzijds rond de beleving van de Israëlische militairen die, uit hun evenwicht gebracht en ontredderd, getuige zijn van deze vertrouwde doch vijandelijke intieme gebeurtenis. Van de voorbereidingen tot aan de dramatische huwelijksnacht groeit de spanning en ontstaan er incidenten die uit de hand dreigen te lopen. Toch straalt deze productie een enorme sensualiteit uit en is het geenszins een militant werkstuk rond één welbepaalde stelling. Wedding in Galilee is een grootse en edelmoedige film, opgebouwd als een Griekse tragedie rond een poëtische en diepzinnige gedachte. Wedding in Galilee is de eerste Palestijnse film ooit die werd geselecteerd voor het filmfestival van Cannes. De film won verschillende prijzen waaronder de Prix de la critique internationale in Cannes, de Gouden Schelp in San Sebastian én de Joseph Plateauprijs – toen de belangrijkste filmprijs in België.

In zijn bekende film uit 1987, Wedding in Galilee, waagt hij zich aan een scène over een ritueel bad, waarin de bruid, volledig naakt, wordt gewassen door andere vrouwen uit haar omgeving. Haar pose, met opgeheven armen, is een mythologisch schilderij waardig. “Ik liet me inspireren door het beeld van de moedergodin Ishtar,” legt hij uit. Een gedurfde keuze die hem allerlei bedreigingen opleverde: “Hoe durf je een Palestijnse naakt te tonen?” Ook al kwam de actrice uit Parijs, vandaag geeft Michel Khleifi toe dat het “waanzin” was om zijn idee door te zetten. “Maar ik heb er geen spijt van.” In dezelfde film doorbrak hij nog een taboe: dat van een niet-geconsumeerde huwelijksnacht. Door dit intieme falen te tonen, gaf Khleifi een weergave van mannelijke breekbaarheid die zelden op het scherm wordt verkend.

Sophie Soukias / BRUZZ

Language
Taal
Langue
Arabisch
Subtitles
Ondertitels
Sous-titres
Nederlands, Frans
Duration
Duur
Longueur
116 min
Aspect Ratio
Beeldverhouding
Format d'image
1.66
A Film by
Een film van
Un film de
Michel Khleifi
With
Met
Avec
Mohamad Ali El Akili, Bushra Karaman, Makram Khoury, Yussuf Abu-Warda, Anna Condo, Nazih Akleh, Sonia Amar, Eyad Anis, Waël Barghouti, Juliano Mer-Khamis, Ian Chemi, Tali Dorat
Script
Scenario
Scénario
Mohamad Ali El Akili, Bushra Karaman, Makram Khoury, Yussuf Abu-Warda, Anna Condo, Nazih Akleh, Sonia Amar, Eyad Anis, Waël Barghouti, Juliano Mer-Khamis, Ian Chemi, Tali Dorat
Image
Beeld
Image
Walther vanden Ende
Sound
Geluid
Son
Dirk Bombey, Ricardo Castro
Producer
Producent
Producteur
Michel Khleifi
Editing
Montage
Montage
Marie Castro
Music
Muziek
Musique
Jean-Marie Sénia
Production
Productie
Production
Marisa Films, LPA, QA Production, ZDF
Gerestaureerd door het Koninklijk Belgisch Filmarchief